Οι γκαραζόπορτες είναι απλά απαραίτητες για κάθε γκαράζ αφού στην ουσία είναι και αυτές που κρατάνε μακριά από το αυτοκίνητο τόσο τους κλέφτες και γενικά τα αδιάκριτα βλέμματα, όσο και τα στοιχεία της φύσης. Γενικά προσφέρουν μεγάλη προστασία στο αυτοκίνητο μας – που για πολλούς είναι από τα πιο πολύτιμα αγαθά μας – αλλά και στο σπίτι μας, αφού σε πολλές περιπτώσεις το γκαράζ μπορεί να συνδέεται με το σπίτι και να δώσει πρόσβαση σε κάποιον κλέφτη.

Γενικά, όσον αφορά τις κατοικίες, τα πράγματα με τις γκαραζόπορτες είναι πάρα πολύ απλά: ανάλογα με τις ανάγκες του γκαράζ και τον χώρο αλλά και φυσικά το budget, ο ιδιοκτήτης διαλέγει μία πόρτα η οποία καλό είναι και να ταιριάζει κι αισθητικά με τον υπόλοιπο χώρο. Εκεί που τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά, είναι στους επαγγελματικούς χώρους και ειδικά στα εργοστάσια και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν στο δυναμικό τους αυτοκίνητα αλλά και άλλα οχήματα.

Σε αυτή τη περίπτωση η ασφάλιση του γκαράζ γίνεται ακόμη πιο σημαντική υπόθεση αφού μία κλοπή μπορεί να προκαλέσει τεράστιες οικονομικές ζημιές στην επιχείρηση και ίσως ακόμη και να τη θέσει εκτός λειτουργίας ακόμη και για πάντα. Το πρόβλημα όμως είναι στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως είπαμε και παραπάνω, το να επιλέξει κανείς γκαραζόπορτα δεν είναι και ότι πιο απλό και ο λόγος που το λέμε αυτό είναι απλά το γεγονός ότι πρέπει να επιλέξει μία που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτού του μεγάλου χώρου και που να μπορεί να ανοίγει και να κλείνει εύκολα.

Μπορεί λοιπόν να ακούγεται αρκετά δύσκολο κάτι τέτοιο, αλλά ευτυχώς υπάρχει λύση και δεν είναι άλλη από τις συρόμενες γκαραζόπορτες. Ας δούμε μερικά βασικά πράγματα γι’ αυτές που καλό είναι να γνωρίζετε είτε έχετε κάποια επιχείρηση είτε όχι.

Τι είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες;

Οι γκαραζόπορτες αυτές, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομα τους, ανοίγουν με το να σέρνονται στο πλάι, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους μεγάλους χώρους. Σκεφτείτε πως μία μονοκόμματη πόρτα που ανοίγει προς τα πάνω χρειάζεται πάρα πολύ ελεύθερο χώρο μπροστά της για να κάνει αυτή τη κίνηση και φυσικά χρειάζεται και πολύ ελεύθερο χώρο ψηλά όπου και θα παραμείνει μέχρι να κλείσει. Ο χώρος αυτός συχνά δεν υπάρχει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Όσον αφορά τις πόρτες σε μορφή ρολού και πάλι χρειάζεται πάρα πολύς χώρος για να λειτουργήσουν αφού το ρολό που θα προκύψει όταν θα ανοίξει η πόρτα θα είναι απλά τεράστιο και πολύ βαρύ. Οι συρόμενες γκαραζόπορτες απλά χρειάζονται χώρο στο πλάι, είτε μέσα είτε κι έξω από τον χώρο.

Πως μοιάζουν οι συρόμενες γκαραζόπορτες;

Σε γενικές γραμμές, οι συρόμενες γκαραζόπορτες μπορεί να είναι είτε μονοκόμματες είτε και σε δύο ή και περισσότερα σε κάποιες περιπτώσεις φύλα. Εννοείται ότι όλα εξαρτώνται από το φάρδος του ανοίγματος της περιοχής που θέλουμε να προστατέψουμε με τη πόρτα: αν είναι σχετικά μικρό προτιμάται η λύση της μονοκόμματης πόρτας ενώ αν είναι μεγάλο, τότε προτιμούνται τα δύο φύλλα. Εννοείται ότι η επιλογή αυτή γίνεται μετά από συνεννόηση με κάποιον ειδικό.

Που θα βρω τέτοιες πόρτες;

Οι συρόμενες γκαραζόπορτες ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ αν και πολύ σπάνια, μπορούν να τοποθετηθούν και σε γκαράζ κατοικιών, οπότε το γεγονός ότι μία επιχείρηση διαφημίζει ότι έχει συρόμενες γκαραζόπορτες δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει για τις διαστάσεις που χρειάζεστε. Σε γενικές γραμμές, μόνο συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν τη τεχνογνωσία, το προσωπικό, τα υλικά και τα εργαλεία για να φτιάξουν μία συρόμενη γκαραζόπορτα βιομηχανικών προδιαγραφών. Αν θέλετε μία τέτοια λοιπόν, θα πρέπει να ρωτήσετε τις επιχειρήσεις με τις οποίες έρχεστε σε επαφή αν μπορούν να την αναλάβουν. Καλό είναι να ξέρετε και τις διαστάσεις που θα χρειαστεί να έχει η πόρτα. Εννοείται ότι το κόστος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της πόρτας.